Un gand-cuvant pentru ganduri-negandite

Cuvinte de leac… De ce cuvinte de leac?

Pentru ca un cuvant poate inalta, poate zidi, poate lecui, după cum un alt cuvant poate dobori, poate distruge, poate rani.

Noi am ales sa va aducem cuvintele de leac cuvintele vindecatoare pentru trup, pentru minte, dar si pentru Suflet si Spirit…

luni, 23 aprilie 2012

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta


In luna lui Prier / Aprilie, in a douazeci si treia zi, se pomeneste, la crestini, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta.

Originar din Capadochia, provenind din neamul tribunilor, o ceata de ostasi vajnici si intelepti, Gheorghe a vietuit in vremea lui Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244 – 311), cunoscut ca Diocletian, imparatul roman.

In anii 303 - 304, Diocletian incearca a impune obligativitatea cultului lui Jupiter in Imperiul Roman. Pentru aceasta, el promite daruri celor ce se vor lepada de Christos, iar celor care nu se vor supune poruncii sale, imparatul le da pedeapsa cu moartea. Astfel, se declanseaza cea mai mare prigoana din istoria imperiului impotriva noii religii crestine, cunoscuta ca persecutia lui Diocletian.

Atunci, osteanul Gheorghe se declara crestin, mustrand pe cei ce se inchinau idolilor pagani. Cand Gheorghe a fost pedepsit pentru nesupunerea sa fata de imparat, lovit in pantec cu o sulita, varful acesteia s-a indoit. Desi a curs mult sange, sfantul a rams nevatamat. Atunci, l-au legat pe o roata cu tinte de fier, careia i s-a dat drumul la vale... Trupul sfantului a fost sfartecat, dar Ingerul Domnului a vegheat asupra sa si, astfel, marele mucenic a putut sa se infatiseze inaintea imparatului. Multi oameni l-au urmat pe Sf. Gheorghe in credinta sa in Christos, dar Diocletian a dat porunca sa li se taie capetele, in afara cetatii.

Imparateasa Alexandra, vazand cum este chinuit Sfantul Gheorghe, l-a marturisit, si ea, pe Domnul Christos in fata sotului sau, imparatului Diocletian, declarandu-se crestina.
Diocletian a dat ordin sa fie intemnitata mama copiilor sai, osandind-o la moarte, impreuna cu Sfantul Gheorghe, prin taiere cu sabia. In temnita, imparateasa s-a rugat Domnului sa nu sfarseasca dupa porunca sotului sau, iar Dumnezeu a ajutat-o sa-si dea Sufletul inaintea savarsirii sentintei...

Sfantului Mare Mucenic Gheorghe i-a fost tăiat capul...

Pe 21 Aprilie, inaintea Praznicului Sf Mare Mucenic Gheorghe, Biserica Ortodoxa o pomeneste pe Sfanta Mucenita Alexandra si pe slugile sale Apolo, Isachie si Codrat.

Dorim un sincer LA MULTI ANI,
cu toate bucuriile unei primaveri insorite,
tuturor celor ce poarta numele de

GHEORGHE, GEORGE, GEORGETA.


Articol scris de Anca Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu