Un gand-cuvant pentru ganduri-negandite

Cuvinte de leac… De ce cuvinte de leac?

Pentru ca un cuvant poate inalta, poate zidi, poate lecui, după cum un alt cuvant poate dobori, poate distruge, poate rani.

Noi am ales sa va aducem cuvintele de leac cuvintele vindecatoare pentru trup, pentru minte, dar si pentru Suflet si Spirit…

miercuri, 28 septembrie 2011

A te exprima pozitiv...

   Cineva mi-a spus la un moment dat ca, in orice situatie, ne putem formula gandurile si opiniile in mod pozitiv, fara a intelege prin asta metafora ochelarilor roz. Pur si simplu cuvintele pe care le folosim atunci cand ne referim la o situatie mai putin placuta, de exemplu, pot sa ne dea putere si inspiratie, sau sa ne blocheze. Depinde de noi.

  Mi-am propus sa exersez aceasta perspectiva si  am gasit  variante pozitive de a percepe si exprima ceea ce simt si cred despre diferitele aspecte ale existentei. Si mi-am dat seama cat de mult conteaza din ce unghi privesc si cat de mare e diferenta…

   Exemplul clasic ar fi cel cu durerea de cap : ok, o simt, dar cand vorbesc despre starea mea, in loc de « Ma doara capul » pot sa spun « M-as putea simti mai bine ». Aparent nu schimba cu nimic faptul ca durerea exista, dar simpla deschidere spre posibilitatea de a ma simti mai bine ma energizeaza si imi aduce alinare, pe cand prima varianta mai degraba imi intareste starea si ma face sa ma resemnez cumva.

  Practic, atunci cand constatam aspecte care ne plac mai putin, in loc sa zabovim asupra lor, ne putem indrepta direct spre ceea ce ne dorim de fapt, formulandu-ne perceptia astfel incat sa crestem sansele ca respectivele aspecte sa se imbunatateasca. Nu e greu, dar cere practica zilnica si din fericire, devine un obicei. Iar pe termen mai lung, ne permite sa indreptam asupra lumii o privire binevoitoare si sa apreciem viata mai des si mai profund...

joi, 22 septembrie 2011

Atenuarea conflictului intre generatii


Conflictul dintre generatii a existat dintotdeauna, indiferent de epoca, zona geografica sau cultura. De o parte se afla tinerii, cu dorinta lor de libertate, nonconformisti, condusi de dorinta de a-si dirija singuri viata. De cealalta parte sunt parintii, bunicii, profesorii, dornici sa-i ocroteasca, sa le impartaseasca din experienta lor de viata, uneori cicalitori si intransigenti. Si de o parte si de alta intentiile par a fi bune, dar, cu toate acestea, apare conflictul.
Oricum s-ar fi manifestat in trecut acest conflict, evolutia sociala din zilele noastre pare sa il transforme intr-o prapastie adinca.
Exista oare solutii pentru atenuarea conflictului? Cu siguranta ca da, dar este nevoie de mult efort. Primii care ar trebui sa faca pasul sunt cei mari. Si ar putea incepe de cind se naste copilul, pentru ca este mai usor sa previi decit sa repari. Este bine ca parintii sa-si faca timp sa-si cunoasca propriii copii, sa discute cu ei, sa afle intotdeauna ce doresc si cum gindesc. Astfel nu vor mai fi nepregatiti sau pusi in fata unui fapt implinit. Cunoscindu-si bine copilul, vor putea prevedea o actiune gresita a acestuia si vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a opri o actiune sau o decizie nepotrivita, cautind metoda adecvata. Necunosterea propriilor copii, acordarea unui timp insuficient pentru discutii nu face decit sa ii indeparteze, sa caute intelegere in alte parti si asfel ii vor putea pierde poate pentru totdeauna.
„Mama si tata”, dati-i copilului vostru dreptul de a-si exprima dorintele, chiar daca uneori vi se pare prea greu sa le intelegeti. Lasati-i libertatea de a avea dorinte, pareri, opinii personale. Negociati cu el si, uneori, puteti face chiar si compromisuri. Explicati-i intotdeauna de ce si unde a gresit, inainte de a-l pedepsi. Unii parinti doar isi pedepsesc copiii, fara sa le spuna ce anume au gresit.
Dorinta de independenta este unul dintre motivele principale ale conflictelor dintre adulti si copii.
Va puteti exercita autoritatea si altfel decit in mod dictatorial: cu blindete si cit mai discret, sugerindu-i si nu impunindu-i solutiile cele mai bune si lasindu-l, totodata, sa creada ca le-a descoperit prin propriul rationament. O forma de impunere brutala, taioasa si fara drept de apel din partea lui va fi sortita esecului, si mai tirziu paharul copilului se va umple. Atunci va fi, intr-adevar, foarte greu sa actionati pentru ca, interzicindu-i si spunindu-i mereu „nu”, nu veti face decit sa-i invatati sa va raspunda cu „nu”, sa devina negativisti, lipsiti de incredere, de intelegere, de afectiune si sa caute in afara familiei ceea ce ii lipseste.
Auziti mereu spunindu-se: „Ai copii mici, ai probleme mici, ai copii mari, ai probleme mari”. Este foarte adevarat si, cu cit cresc in virsta, copiii trebuie tratati cu tot mai multa rabdare si tact, trebuie sa li se ofere timp pentru discutii si dreptul de a fi implicati in viata familiei si a lor personala.

Artemis

marți, 20 septembrie 2011

Elementele naturii - AERUL

Aerul este una dintre principalele resurse ale vieţii pe această planetă. Fără el, existenţa noastră terestră se încheie în câteva minute. Şi dacă nu veghem să-l păstrăm „în bună ordine”, oricât de evoluaţi am fi din punct de vedere tehnologic, oricâte rezerve ne-am face, oricât de bine am purifica şi prelucra un aer viciat, poluat, irespirabil, procesul nu ar putea fi niciodată complet, apărând posibilitatea ca, în timp, dezvoltarea şi starea de sănătate a fiinţei umane să fie afectate.
Învăţaţii din vechime spuneau că totul în jur respiră în ritmul său propriu, nu numai pe pământ, dar şi în cosmos. Ba chiar, spuneau ei, că întregul univers respiră. Şi fiecare în felul lui şi toţi şi toate la un loc, respiră în ritmul Respiraţiei Lui Dumnezeu. Aceasta ne învăluie pe toţi, ne dă forţa şi puterea de a exista şi este chintesenţa întregii Creaţii.
 Însă noi, oamenii, poluând aerul propriei noastre planete – care este casa noastră în acest univers - provocăm dezastre ecologice. Încep să moară plante, animale, alte vieţuitoare, putând duce, în timp, la dispariţia unor întregi specii de pe faţa pământului, dezechilibrând astfel, întreg ecosistemul planetar. Dar aerul, pe care îl respirăm şi care ne ţine în viaţă, conţine toate tipurile de energii specifice, proprii fiecărui element component al ecosistemului planetar. Putem spune că aerul conţine „toate ritmurile specifice de respiraţie” ale tuturor elementelor componente ale mediului planetar în care trăim. Iar starea noastră de sănătate depinde de toate acestea. Este lesne de înţeles ce s-ar putea întâmpla, dacă unele dintre ele ar dispărea cu desăvârşire. Iată motivul pentru care spunem că, în cazul în care prin acţiuni nesăbuite am polua, peste măsură, aerul acestei planete, oricât ne-am strădui noi, oamenii, folosind tehnologia noastră, nu am putea reuşi să conferim aerului purificat şi prelucrat, toate calităţile pierdute, calităţile necesare unei vieţi trăite în condiţii optime de sănătate.   
Medicina tradiţională orientală, a cărei începuturi se pierd în negura vremurilor, cunoştea secretul vindecării trupului, sufletului şi spiritului prin modul de respiraţie. Pentru purificare, pentru echilibrare sau pentru tratarea diverselor afecţiuni, se recomandau anumite exerciţii  care constau în imprimarea unor ritmuri specifice de respiraţie însoţite, de cele mai multe ori, de vizualizarea unor imagini sau succesiuni de imagini care aveau menirea de a susţine şi accelera întregul proces de vindecare. Câteodată, în funcţie de gradul de afectare a stării de sănătate a fiinţei pacientului, se incantau anumite sunete cu tonalităţi şi intensităţi diferite, la intervale de timp bine stabilite. Iar toate acestea se făceau, de regulă, în mijlocul naturii, pentru re-armonizarea omului cu ea şi cu „ritmurile de respiraţie ale elementelor ei componente”. Astfel încât, iată cât de important este ca fiecare dintre noi, după puterile noastre, prin propriul nostru comportament să veghem la scăderea poluării şi la păstrarea purităţii aerului pe care îl respirăm noi, copiii şi nepoţii noştrii.

joi, 8 septembrie 2011

Nasterea Maicii Domnului – sarbatoarea luminii si iubirii

Fiind un popor preponderent crestin ortodox, avem numeroase zile ce praznuiesc diversi sfinti sau evenimente cu o importanta deosebita in religia noastra . 8 septembrie este un prilej de sarbatoare pentru toti romanii, intrucat celebram Nasterea Maicii Domnului, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie.
Potrivit Bibliei , in aceasta zi s-a nascut Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana, oameni cu credinta in Dumnezeu care, atunci cand au ajuns la batranete fara sa aiba copii, au inceput sa se roage la Duhul Sfant sa nu ii lase fara urmasi. Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni.
Lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu . Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare cu lacrimi si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu. .Isi doreau un copil si, pentru ca evreii fara urmasi nu aveau voie sa aduca jertfe la Templu, Ioachim, tatal Mariei, s-a retras in pustiu timp de 40 de zile pentru a se ruga, in timp ce Ana i-a promis lui Dumnezeu ca daca ii va darui un fiu, ii va da sa slujeasca in Biserica. Arhanghelul Gavril a fost cel care a anuntat nasterea Fecioarei. Ioachim a aflat primul, dupa care a fost anuntata si Ana, careia i s-a spus ca trebuie sa puna fetei numele Maria care, in traducere simbolica, inseamna spuma marii.
Ingerul Gavriil sa arata fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc "se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu".( Luca 1, 4-23) "
In constiinta religioasa, Fecioara Maria a avut intotdeauna un rol primordial. Numeroase biserici poarta hramul sfintei, credinciosii venind sa i se roage pentru casatorie, maternitate, despaguburi, sanatate etc. La fel ca si in religie, Sfanta Maria este vazuta ca un intermediar intre lumea pamanteana si divinitate si in basmele populare romanesti.
Aceasta zi marcheaza, in calendarul arhaic, sfarsitul verii. In data de 8 septembrie randunelele isi iau deja zborul spre tarile calde, iar insectele si reptilele incep sa se ascunda in pamant ceea ce inseamna ca e timpul lucrarilor agricole de toamna.
- la aceasta data, romanii nu aprind focul in vatra deoarece se spune ca acest lucru ar aduce ghinion si boala.
- de ziua Fecioarei, crestinii aprind o candela care arde intreaga zi.
- in perioada dintre Sfanta Maria Mare si Sfanta Maria Mica inca se mai pot culege ierburile si florile care ar fi bune de leac.
- in aceasta zi nu se lucreaza.
- dupa aceasta data se incep muncile agricole: semanatul graului, secarei si al orzului; culesul viilor; batutul nucilor, pentru ca se spune ca asa la anul fac din nou rod; jupuirea cojii de pe ulmi (ce va fi folosita primavara la legatul vitei-de-vie).
In diferite regiuni ale tari se organizeaza diferite targuri si iarmaroace.
Se zice ca dupa Sfanta Marie Mica vremea incepe sa se strice, anuntand capriciile toamnei, iar frigul isi face tiptil simtita prezenta, de altfel exista si vorba: "O trecut Santamarie, leapada si palarie!" - adica palariile se agata in cui, fiind inlocuite, desigur, de caciuli.
- in ziua de Sfanta Marie Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor.
- se mai zice ca femeile care isi doresc prunci e musai sa mearga in ziua de sarbatoare la biserica si sa se roage din tot sufletul, precum au facut-o Ioachim si Ana; la fel si femeile deja insarcinate intrucat Maica Domnului le va ajuta sa aiba nastere usoara.
- in aceasta zi este dezlegare la peste, astfel ca multe gospodine urmeaza traditiea si pregatesc mancaruri exclusiv pe baza de peste.
Fecioara Maria este cea mai indragita divinitate feminina a Panteonului romanesc, invocata si astazi de fete pentru grabirea casatoriei, de femei pentru usurarea nasterii, de pagubiti pentru prinderea hotilor, de descantatoare pentru vindecarea bolilor etc.
Ea are trasaturile Nascatoarei, a Marii Zeite neolitice, invocata in momentele de grea cumpana ale omului. In basme ajuta eroinele sa iasa din impas, dar le pedepseste cu asprime cand ii incalca ordinele, vindeca boli grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitrega, inzestreaza fecioara vrednica si ascultatoare si o casatoreste cu fiul de imparat etc.
In unele traditii, Maica Domnului - adesea identificata cu astrul noptii, Luna, sau cu Pamantul - se roaga de Dumnezeu sa nu prapa­deasca lumea, sa nu izgoneasca vanturile cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.
Colectivul acestui blog ureza tuturor celor care isi sarbatoresc ziua numelui "LA MULTI ANI ", multa sanatate si veselie!

Artemis